X
تبلیغات
علوم دامي- دانشگاه آزاد اسلامي واحد نقده - آموزش غنی سازی کاه
  

دانلود فرمایید غنی سازی کاه با اوره

غنی سازی كاه


مقدمه
یكی از مواد علوفه ای كه جهت تغذیه انواع دامها به مقدار زیاد مصرف می شود، كاه می باشد. كه به دلیل ارزان تر بودن از سایر علوفه ها می توان در جیره های غذایی دام حداكثر استفاده را به عمل آورد. كاه به تنهایی دارای ارزش غذایی ناچیزی است ودامهایی كه از آن استفاده می كنند مجبورند برای عمل هضم مدت نگه داری كاه در شكمبه خود افزایش دهند. درنتیجه این عمل مقدار غذای مصرفی دام كم واز تولید آنها كاسته می شود.
درواقع دام های آبستن، شیرده ویا پرواری نباید از كاه بیش از حد استفاده كنند وفقط دامهای داشتی آن هم درحالت نگهداری می توانند مقدار بیشتری كاه دریافت كنند.
برای استفاده بهینه وبهتر از كاه در تغذیه دام بایستی آن را غنی سازی كرد.با عمل غنی سازی كاه، قابلیت هضم، خوش خوراكی، وارزش غذایی آن به نحو چشم گیری افزایش می یابد.


عملیات غنی سازی كاه
یكی از روش های غنی سازی مواد خشبی مثل كاه استفاده از كود شیمیایی اوره(كود سفید) كه هم به نسبت ارزان و در دسترس می باشد.

مراحل غنی سازی
1- ساخت سیلو
سیلو به محلی گفته می شود كه در آن مواد غذایی را برای سالم ماندن، انبار وذخیره می كنند. سیلو را به سه روش می سازند:
الف) كندن گودال در زمین
ب) ساختن یك چهار دیواری بر روی زمین
ج) پوشاندن كامل كاه با استفاده از پلاستیك

 

۲-آماده كردن كاه
ابتدا كاه را وزن كرده ودر صورت درشت بودن آنها را به قطعه های در حدود 10 سانتیمتر خرد می كنیم.
 

۳-آماده كردن محلول
به ازای هر100 كیلوگرم كاه 5 كیلوگرم كود اوره(كودسفید) لازم است كه آن را در100 كیلو گرم آب به خوبی حل كنیم. برای خوش خوراكی سیلو می توان حدود 2 الی 5 كیلوگرم ملاس و ۵/۲ کیلو آهک و ۵/۲ کیلو نمک به محلول اضافه كرد.
 

۴ - تهیه سیلو
برای پركردن سیلو یك لایه از كاه را در سیلو می ریزیم وبه وسیله آبپاش یا آفتابه تمیز از روی آن می ریزیم وهمینطور یك لایه كاه وبعد به وسیله آبپاش محلول پاشی می كنیم و آنها را فشرده می كنیم.به طوری كه هم كاه خیس وفشرده شود وهم هوای بین آنها خارج شود این كار را تا پر شدن سیلو ادامه می دهیم.
 

پوشش سیلو
به وسیله پوشش پلاستیكی، سیلوی پر شده وفشرده را به خوبی می پوشانیم به طوری كه هوا وآب به درون آن نفوذ نكند، سپس اطراف پلاستیك را برای پوشش بهتر با كاهگل یا گچ می چسبانیم تا اطمینان بیشتر حاصل شود.
 

 برداشت سیلو
مدت زمان لازم برای آماده شدن سیلو بستگی به درجه حرارت محیط دارد. اگر هوا گرم باشد سیلو ظرف مدت یك هفته آماده است واگر هوا معتدل باشد این مدت دوهفته ودر صورت سرد بودن هوا سه هفته به طول می انجامد.
توجه داشته باشید دراین مدت هرگز به سیلو دست نزنید.
بعداز این مدت می توان از گوشه پلاستیك به اندازه مورد نیاز كنار زده وسیلو را برداشت كرد. استشمام بوی گاز آمونیاك علامت غنی شدن كاه است.
4- مصرف كاه غنی شده
قبل از خورانیدن كاه غنی شده به دام ها سیلو را چند ساعت درهوای آزاد پهن كنید تا بوی گاز آن از بین برود وسپس به صورت تدریجی به مصرف دامها برسانید.
سعی شود سیلو ابتدا در جیره غذایی دام به مقدار كم وسپس به مرور اقزایش یابد.

 

+ نوشته شده توسط محمد در یکشنبه دهم آبان 1388 و ساعت 10:51 |